14 iunie Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, 9 ani de la lansare

foto transfuzieLa Centrul de Transfuzie Sanguina din Braila se inregistreaza anual aproximativ zece mii de donatori, in jur de 85% dintre ei sunt donatori fidelizati.

Lansarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sange a avut loc pe 14 iunie 2004, in Johannesburg, Africa de Sud. Prin desemnarea acestei zile s-a dorit promovarea donarii de sange in mod voluntar in intreaga lume.

Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, se va desfasura in acest an sub sloganul “Ofera darul vietii – doneaza sange!”, a anunţat, printr-un comunicat de presa, Federatia Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS).

Donator de sange poate deveni orice persoana sanatoasa, care are peste 18 ani si peste 50 kg. Sangele donat va fi testat pentru virusurile HIV, toate formele de hepatita si sifilis, rezultate ce pot intra in posesia donatorului dupa 48 de ore, in baza carnetului de donator. Dupa testare, unitatea de sange donata poate fi impartita in elemente figurate ale sangelui (masa eritrocitara, trombocite etc.) si plasma, astfel incat se va putea raspunde cat mai exact nevoilor pacientului transfuzat. In acest fel, cu o singura donare pot fi salvate trei vieti.

Pin It