A început plata despăgubirilor pentru proprietarii de porci din judeţul Brăila afectaţi de pesta porcină

Astăzi, 7 septembrie, a început acordarea despăgubirilor pentru proprietarii de animale din localităţile Berteştii de Jos, Berteştii de Sus, Spiru Hare, Gura Gârluţei, Gura Călmăţui şi Mihai Bravu, aproape 2,4 milioane de lei fiind achitaţi prin virament bancar, iar alţi 700.000 de lei urmează să fie plătiţi în numerar.

Primii proprietari de suine din judeţul Brăila care au primit despăgubiri pentru porcii afectaţi de pesta porcină africană sunt cei din comunele Berteştii de Jos, Berteştii de Sus, Spiru Hare, Gura Gârluţei, Gura Călmăţui şi Mihai Bravu.

Până acum, au fost plătiţi 2.392.030 de lei prin virament bancar, urmând ca alţi 700.000 de lei să fie achitaţi în numerar începând de astăzi, 7 septembrie. De menţionat este că plăţile se vor face prin virament bancar pentru proprietarii de animale care urmează să primească despăgubiri de peste 5.000 de lei, anunţă DSVSA Brăila.

Din totalul de 1.906 dosare de despăgubiri înregistrate la DSVSA Brăila, au fost transmise 794 de dosare la ANSVSA Bucureşti, pentru care există o alocaţie bugetară de aproape 6,5 milioane de lei, urmând ca astăzi, 7 septembrie, să ajungă la Bucureşti alte 490 de dosare.

De la data confirmării virusului pestei porcine africane în judeţul Brăila au fost declarate 60 de focare de boală, din care 54 sunt gospodării individuale, iar şase sunt exploataţii comerciale. În total, au fost sacrificate şi neutralizate până acum 28.984 de animale din gospodăriile populaţiei.

”Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată prin examene clinice şi de laborator, zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de situaţia creată. DSVSA Brăila solicită sprijinul şi înţelegerea locuitorilor judeţului Brăila pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică oficial sau la DSVSA Brăila. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi desăgubiţi de către stat în condiţiile prevăzute de lege”, a declarat Gicu Drăgan, directorul DSVSA Brăila.

Sursa: adevarul.ro

Pin It

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.