Asistenta gratuita pentru persoanele cu autism din Braila

autismPersoanele cu autism din judetul Braila si familiile acestora pot beneficia de asistenta de specialitate, gratuita, in cadrul „Centrului de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism – Braila”. Centrul ofera interventii personalizate fiecarui beneficiar, in functie de varsta, felul specific in care a fost afectat de aceasta tulburare si disponibilitatea sa si a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.
Centrul este deservit de personal specializat – psihologi si/sau psihopedagogi instruiti in lucrul cu persoane cu autism. Acestia evalueaza fiecare caz nou in parte si, impreuna cu familia, realizeaza un plan de interventie, pe termen mediu sau lung, in functie de nevoile fiecaruia. Sesiunile de lucru sunt, dupa caz, atat individuale cat si de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandari pentru servicii conexe si ofera consiliere parintilor si familiilor persoanelor cu autism.
In acest moment, la Centrul de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism din Braila, beneficiaza de asistenta 34 de copii, cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani.
Micu Steluta, psiholog in cadrul acestui centru, declara: “Pana in prezent, centrul are ca beneficiari copii diagnosticati cu tulburare de spectru autist, pentru care s-a efectuat evaluarea nivelului de dezvoltare psiho-motorie, au fost identificate nevoile fiecaruia si s-au elaborat, impreuna cu parintii, programe de interventie personalizata care cuprind obiective pe termen scurt, mediu si lung. Sunt situatii in care parintii nu au posibilitatea de a se deplasa impreuna cu copiii la centrul nostru, locuind in localitati situate in judetul Braila. Pentru aceste cazuri am procedat la evaluarea dezvoltarii psiho-motorii, elaborarea, impreuna cu parintii, a planului de interventie personalizat, consilierea familiei pentru implementarea acestui plan si stabilirea unor intalniri periodice (cel putin o data pe luna) pentru evalurea progreselor copilului si stabilirea unor noi obiective. De asemenea, pentru a veni in sprijinul familiilor din judet care nu au posibilitatea deplasarii la Centrul de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism, am apelat la ajutorul Unitatilor Administrativ-Teritoriale, in vederea analizarii posibilitatii asigurarii transportului parintilor, impreuna cu copiii, la centrul nostru, pentru participarea la programul de recuperare.Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – Braila urmand a proceda la preluarea copilului si familiei, la intrarea in municipiu, in functie de ziua in care se poate realiza transportul acestora. In cadrul centrului, oferim cat mai multe ore de terapie specifica, copiilor cu tulburari de spectru autist, oferim informatii utile si consiliere apartinatorilor acestora, astfel incat munca noastra sa fie rasplatita prin progresele copiilor si multumirea parintilor.”
In tulburarile de spectru autist (TSA) terapia este de lunga durata, iar gradul sau de eficienta este crescut atunci cand afectiunea este diagnosticata timpuriu (in jurul varstei de 2 ani) si copilul incepe, cat mai din vreme, o forma de interventie specializata. Din acest motiv, este esential ca parintii sa-si observe foarte bine copilul si sa fie atenti la orice comportament neobisnuit al acestuia, inca din primele luni de viata. In cazul in care au suspiciuni, parintii trebuie sa i le semnaleze medicului de familie si sa solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.
Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse, insa urmatoarele caracteristici sunt considerate semnale de alarma:
– par ca nu aud si nu raspund niciodata la nume;
– nu observa persoanele din jur si nu sunt interesati de jocul altor copii;
– par ca nu stiu sa se joace cu jucariile;
– au alte comportamente specifice tulburarii (miscari repetitive, atasament neobisnuit fata de obiecte).
Centrul de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism din Braila a fost infiintat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia Protectia Copilului si cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, prin proiectul “si ei trebuie sa aiba o sansa! – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist”.
Centrul functioneaza in localitatea Braila, Str. P-ta Carpati nr. 3, Jud. Braila (in cadrul Complexului de Servicii pentru Copii cu Dizabilitati „Elpida”).
Centrul de Consiliere si Asistenta pentru Persoane cu Autism din Braila face parte dintr-o retea nationala de 40 de centre aflate in 35 de judete ale tarii si in municipiul Bucuresti.
De la infiintarea celor 40 de centre si pana la aceasta data, 895 de copii cu autism din intreaga tara au intrat deja in programe individualizate de terapie, in vederea integrarii sociale. Datele de contact ale celor 40 de centre sunt disponibile pe site-ul www.autism.raa.ro, sectiunea Servicii.
Proiectul “si ei trebuie sa aiba o sansa!” urmareste cresterea sanselor de integrare sociala si, ulterior, de acces pe piata muncii a copiilor si tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce si facilitarea accesului la servicii si programe de recuperare si asistenta specializata. Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de 3 ani si beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”.

Pin It