„Braila Capitala Culturala Europeana 2021” – semneaza petitia!

braila-veche-piata-traian

SEMNEAZA PETITIA AICI!

Noi, membri ai comunitatii si societatii civile brailene, animati de dorinta sincera de a reda nu numai orasului, dar si intregii regiuni a Dunarii de Jos pozitia pe care o merita din punct de vedere economic, cultural si istoric in Romania, Europa si in lume, lansam public un apel catre toti cei care cred in acest demers si celor de competenta carora este sa sustina si sa se implice in mod oficial in acest demers: administratia publica locala, indiferent de apartenenta politico-ideologica a membrilor ei in prezent, cat si pe durata derularii acestui proiect, de a-si afirma public si oficial sprijinul pentru Proiectul Braila: 2021 European Capital of Culture/Capitala Culturala Europeana, cu toate angajamentele pe care le implica acesta.

Adresam prezentul apel reprezentantilor administratiei publice locale, liderilor tuturor formatiunilor politice active la nivel local, institutiilor si oamenilor de cultura si de educatie, mass-mediei si reprezentantilor mediului de afaceri din orasul si judetul Braila, lista ramanand deschisa oricarei institutii, organizatii sau persoane individuale care doreste sa se implice si considera ca poate sa-si aduca contributia la realizarea acestui proiect.

Incepand cu luna aprilie 2013, Grupul de Initiativa a acestui proiect, membri ai societatii civile brailene din tara si din strainatate, reprezentand asociatii nationale si internationale non-profit, agentii de consultanta locale si membri ai mass-media au lansat discutii publice in presa si prin intermediul retelelor sociale online. Reactiile au fost mai mult decat incurajatoare. Grupul Braila: 2021 European Capital of Culture/Capitala Europeana Culturala de pe Facebook are deja peste 800 de membri si creste zilnic. La fel si grupul de pe LinkedIn si pagina de Facebook a proiectului. Numerosi braileni si-au oferit deja sprijinul pentru a face din acest proiect unul de succes.

In plus, dl. Aurel Simionescu, primarul orasului, si-a exprimat in 27 mai 2013 opinia ca Braila merita pe deplin statutul de capitala culturala europeana avand in vedere numarul mare de evenimente culturale care au loc in oras in fiecare an. Declaratia domnului Simionescu a fost imediat urmata de cea a dlui Daniel Barbu, Ministrul Culturii, care a declarat la randu-i, preluat de Agentia Nationala de Presa Agerpres:

„Da, Braila are negreşit aceasta vocaţie. Are si un profil foarte distinct, in raport cu orasele de aceeaşi talie din jur, care tine de istoria particulara, de multiculturalism, de o anumita traditie specifica locului, de talia pe care a avut-o orasul in secolul al XIX-lea, care a fost cu totul remarcabila. Negresit poate fi capitala culturala. Nici nu aveti cu cine sa va comparaţi, dupa parerea mea. Nu prea vad contrapondere serioasa. Teatrul e absolut splendid, muzeul e foarte bun, e si un oras foarte literar, Panait Istrati iti vine spontan in minte, Fanus Neagu.” (30 mai 2013)

Intamplarea face ca, pe fondul dezbaterii despre regionalizarea Romaniei si potentiala integrare a Brailei in Regiunea de Sud-Est, sa fi repornit in ultima luna (mai 2013) si discutii concrete intre primariile Brailei, Galatiului si Tulcei cu privire la mai vechea idee a unei colaborari administrative in cadrul unei viitoare zone metropolitane a Dunarii de Jos. Premierul Victor Ponta a raspuns deja la provocare anuntand ca Guvernul Romaniei este dispus sa ofere garantii de stat pentru construirea preconizatului pod peste Dunare, care ar uni provinciile istorice Moldova (Galati) si tara Romaneasca (Braila) cu Dobrogea (Tulcea), creand astfel in sud-estul Romaniei a doua mare aglomeratie urbana din tara dupa Bucuresti. Un proiect precum Braila: 2021 Capitala Culturala Europeana nu ar avea decat de castigat de pe urma unor asemenea demersuri.

In vederea oficializarii candidaturii orasului Braila pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii in anul 2021, Grupul de Initiativa a proiectului se angajeaza:

– sa faca public continutul prezentului apelul prin mijloacele mass-media locale si nationale si prin intermediul retelelor sociale pentru a declansa o campanie de adunare de semnaturi de la populatie, care sa demonstreze fara putinta de tagada angajamentul societatii civile pentru acest proiect;
– sa circule acest apel pe la toti factorii de decizie amintiti mai sus pentru a le obtine acordul, sprijinul si semnatura pe acest apel;
sa sprijine Primaria si organele locale administrative in procesul de depunere oficiala a candidaturii orasului Braila pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021.

Data limita pana la care preconizam lansarea oficiala a candidaturii orasului Braila pentru titlul de Capitala Culturala Europeana este 30 august 2013.

Grupul de Initiativa al Proiectului Braila: 2021 European Capital of Culture/Capitala Culturala Europeana

George Sipos
Cristian Robu-Corcan
Constantin Teodorescu
Dan Buteica
Marian Ghionu

 

Pin It