Cadrele didactice in examene

profesori Astazi, 109 cadre didactice sustin examenul de definitivat * media minima de obtinere a definitivatului este opt, mai mare decat anul trecut * daca nu promoveaza acest examen timp de sase ani, cadrul didactic pierde dreptul de a mai sustine vreodata acest examen si nu va putea fi angajat in invatamant decat pe perioada determinata, ca debutant

Examenul de definitivat este sustinut la Liceul de Arta si sunt inscrişi 109 profesori,in timp ce alti opt au facut cereri prin care anunta ca renunta la examen. Se vor da probe scrise, ce vor dura patru ore, la disciplinele: arte plastice, asistenta medicala generala, biologie, comert, contabilitate, educatie fizica, educatie muzicala, fizica, geografie, informatica, istorie, limba si literatura romana materna, limba si literatura engleza, limba si literatura franceza, limba si literatura romana pentru copii preşcolari, limba si literatura romana si matematica pentru invatamant primar, limba si literatura romana, matematica, pedagogie, protectia mediului, psihologie, psihopedagogie speciala, religie ortodoxa, silvicultura, tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Candidatii care reuşesc sa ia minim opt la examenul de definitivat in invatamant promoveaza si obtin dreptul de a incheia un contract de munca pe o perioada nedeterminata. Daca nu trec de pragul notei opt, mai au dreptul sa sustina examenul de trei ori in sase ani. Dupa aceasta perioada, daca tot nu-l trec, nu vor mai putea fi angajati in sistem decat pe perioada determinata, ca profesori debutanti.

Pentru a se putea inscrie la examen, profesorii trebuie sa aiba o vechime de cel putin un an la catedra si sa fi primit calificativul “bine” sau “foarte bine” pentru anul scolar in curs si cel putin media opt la inspectiile speciale. De mentionat ca notele la inspectiile speciale ale candidatilor inscrişi anul acesta sunt toate peste noua, majoritatea fiind chiar zece. Fiecare inspectie speciala se efectueaza la patru activitati didactice si este valabila numai pentru anul in curs. Inspectia speciala este efectuata de o comisie formata din inspector si director sau director adjunct, ambii membri ai comisiei notand modul in care se desfaşoara lectia.

Supravegherea la examenul scris este asigurata cu profesori, dar si camere video. Candidatii prinşi copiind sau cei care  incearca doar sa copieze pierd dreptul de a se prezenta la examenul de definitivat din sesiunea urmatoare. Candidatul care se retrage din proprie initiativa poate solicita anularea lucrarii, pe baza unei declaratii si poate parasi sala dupa cel putin o ora de la deschiderea plicului cu subiecte. El are dreptul sa se inscrie la sesiunea imediat urmatoare. Pentru evaluare se constituie centre la nivel national in functie de specializari. Dupa promovarea examenului, drepturile salariale se acorda cadrelor didactice incepand cu 1 septembrie. Rezultatele la examen se vor afişa pe 23 iulie, contestatii se vor putea face in perioada 23 – 24 iulie, iar pe 27 iulie se afişeaza rezultatele finale.

Pin It