Trei noi focare de pestă porcină africană în judeţul Brăila. Ce sume primesc proprietarii ale căror animale au fost eutanasiate

Autorităţile sanitar veterinare din judeţul Brăila au confirmat alte trei focare de pestă porcină în localităţile Măraşu, Băndoiu şi Măgura, din Insula Mare a Brăilei, după cele descoperite la Frecăţei, Berteştii de Jos şi Stăncuţa.

Pesta porcină africană continuă să facă ravagii la fermele de porci din Insula Mare a Brălei. Virusul a fost confirmat de autorităţile veterinare la mai multe animale din comunele Măraşu, Băndoiu şi Măgura, urmând ca zilele următoare să înceapă operaţiunile de eutanasiere a porcilor infectaţi.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, fuseseră eutanasiaţi peste 3.000 de porci în primele trei localităţi unde pesta porcină se manifestase, fiind vorba de Frecăţei, Berteştii de Jos şi Stăncuţa. Alţi 145 de porci au murit fără ca autorităţile veterinare să fie anunţate, motiv pentru care proprietarii nu vor fi despăgubiţi.

Proprietarii care au notificat medicii veterinari de la primele semne de boală apărute la animale, vor primi între 8 şi 10 lei pe kilogram, evaluarea fiind făcută de o comisie special înfiinţată în acest sens. Pentru cei care aveau exemplare de reproducţie şi pot dovedi acest lucru prin acte care atestă rasa şi fondul genetic, valoarea despăgubirilor poate creşte.

Semnele apărute la animale şi care indică instalarea pestei porcine africane sunt înroşirea extremităţilor, o stare de apatie şi lipsa poftei de mâncare. De amintit este că proprietarii de animale nu riscă numai să nu primească despăgubiri dacă nu anunţă la timp autorităţile veterinare despre eventualele cazuri de îmbolnăvire, dar se pot alege şi cu amendă de 5.000 de lei.

Până acum, autorităţile veterinare din Brăila au finalizat 258 de dosare de despăgubire pentru proprietarii de animale din comunele Berteştii de Jos şi Frecăţei, unde au fost eutanasiaţi 2.181 de porci. În cazul comunei Stăncuţa, întocmirea dosarelor de despăgubire se va face începând de săptămâna viitoare.

Sursa: adevarul.ro

Pin It

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.