Un șofer recidivist din Brăila a scăpat de închisoare după 3 ani de așteptare, din cauza sistemului judiciar lent

 

Un caz controversat a atras atenția în sistemul judiciar din Brăila. Un judecător a criticat modul în care procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila au tergiversat ancheta în cazul unui șofer recidivist prins conducând sub influența alcoolului, transmite De Brăila.

Magistratul a dispus o condamnare cu suspendare, subliniind că „instanța nu mai găsește oportună la acest moment o intervenție foarte energică”.

Incidentul a avut loc pe 20 martie 2021, când șoferul a fost depistat cu o alcoolemie de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cu toate acestea, trimiterea în judecată s-a făcut abia pe 10 iunie 2024, la mai bine de trei ani de la comiterea faptei. Acest lucru este cu atât mai surprinzător cu cât inculpatul avea deja două condamnări anterioare pentru conducere sub influența alcoolului.

În motivarea deciziei, obținută de De Brăila, judecătorul a subliniat durata excesivă și nejustificată a urmăririi penale: „Nu în ultimul rând la stabilirea pedepsei și a modalității de executare, instanța va ține cont de faptul că urmărirea penală a durat excesiv, o perioadă de aproximativ 3 ani fiind nejustificată prin raportare la complexitatea redusă a cauzei și a atitudinii inculpatului care nu a recurs la manevre dilatorii”.

În ciuda faptului că inculpatul a fost descris ca „o persoană cu tendințe spre un comportament infracțional”, instanța a optat pentru o pedeapsă de 1 an și 6 luni cu suspendare. Această decizie a fost influențată în mare măsură de durata nejustificat de lungă a anchetei.

Magistratul și-a fundamentat decizia pe jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și pe un raport al Comisiei de la Veneția. El a subliniat importanța celerității în procesele penale, afirmând că „justiția trebuie realizată fără întârzieri care să îi compromită credibilitatea și eficacitatea”.

În plus, judecătorul a menționat: „Instanța consideră că, în lipsa remediilor preventive și acceleratorii și în raport de etapa în care se află procesul penal, singurul remediu efectiv pentru durata excesivă a procedurilor ar fi cel compensatoriu. (…) În lipsa unei circumstanțe atenuante legale sau judiciare în dreptul român, instanța urmează a valorifica acest remediu în cadrul individualizării judiciare a pedepsei”.

 

Ştiri, Știri România, Update me 

​Stiri Braila – Cele mai Noi Știri | Libertatea Read More 

Pin It

Comments are closed.